Dagboksanteckningar från hamnkapten'

2002
1jan 2002 1feb
23feb 3 mars 25mars 4april 16 april 13 juni 23 aug 12sept 18sept 23 sept
20okt
26 okt 4nov 10nov 16nov 15dec 31dec

 

Tisdag 1jan 2002
Var nere på varvet och skottade lite snö. På några täckställningar har överliggaren brakat ihop och lagt sig på överbyggnaden. Det har säkert kommit en halv meter snö nu.

Söndag 3 feb
Idag är det 9 grader varmt och en stor del av sjön är isfri. Jag undrar hur det går med arbetsdan...det blir i alla fall svårt med några bryggarbeten. Vi kanske ska ta och fälla några gamla trän som hotar att ramla istället.

Lördag 23 feb
Igår blev det plötsligt häftig vinter igen med ymnigt snöfall och en grym blåst. En del ställningar och presenningar fick skador och de flesta båtägarna har meddelats (det är bra med namn och telefonnummer på vaggan).
Idag på dan var det riktigt skönt väder. Snart är det båtmässa i Älvsjö och då kan man sukta och tycka att man är värd nåt bättre .....men alla kan ju inte räkna med 900 miljoner i pension.......

Söndag 3 mars
Idag började det bra med strålande sol men nu när jag sitter här och skriver så snöar det. Igår var jag nere och skruvade loss generatorn för reparation ..den laddar alldeles för bra 18 Volt eller så och då börjar det lukta bränt här och där. Fy f-n vad kallt det blir om fingrarna när man mekar med -10 gradiga motorer.

Måndag 25 mars
Idag har jag bytt gummibälgarna på ena drevet. Vilket struljob. 5 timmar för att ta loss drevet, byta gummibälgarna och sätta tillbaka drevet igen. Nu är det bara det andra drevet kvar..men knutbälgen ska ju bytas vartannat år så det är väl bara att jobba på. Var ute på bryggan och kollade y-bommarna. Längst ut på västra bryggan är det hög tid att göra nåt åt infästningarna innan flera y-bommar lossar från bryggorna.

Torsdag 4 april
Nu har det varit påsk med ett riktigt skönt vårväder och det har varit full fart på varvet både när det gäller jobba och snacka. Man har kunnat sitta ute och äta och fika utan att frysa. Linus, Thomas och jag var ute och monterade bort yttersta y-bommen på ena bryggan för att kunna byta bryggskoningen av trä där bommarna sitter fast. Trävirket börjar bli lite murket och det är dags att byta om vi inte ska förlora eller skada bommar och båtar. Om tre veckor är det första sjösättning....

Tisdag 16 april
Igår jobbade vi några stycken med att byta virke på västra bryggan. Det var jämrans kallt med nordanvind och Håkan hade glömt långkalsongerna.
Idag bytte jag olja och oljefilter inför sjösättningen. Satte dit nya offeranoder vid propellrarna. Från Irmelins skjul låter det som dom bygger om halva båten, både elhyvel och vinkelslip sjunger sin vackra sång.
På lördag tjuvstartar vi med att sjösätta några båtar...om det inte är snöstorm förstås.

Torsdag 13 juni
Länge sen jag skrev nånting i dagboken men nu är nästan alla båtar i sjön och vi har haft en arbets- och städkväll då vi hann med en hel del bl.a. skrotade vi vår skraltiga bojeka, bytte en del plank i bryggorna, flyttade ut svarven ur verkstan för vidare beordran till museum, rev jollebryggan, drog ut vatten till vattenposter på bryggan m.m.
Vädret har varit kanonfint och vattnet håller 20 graders badtemperatur.Nu är det en vecka kvar till midsommar och semestern närmar sig.

Fredag 23 augusti
Vilken sommar det är... fortfarande..man kan tro att man bor vid medelhavet.
24 grader i vattnet och sol hela dagarna.
Äldsta sonen var på Nåttarö härom dagen
och det var bara 8-10 båtar i Östermarsfladen.Det skulle sitta bra med ett par extra veckors semester...
Elektroniska navigationen har funkat fint i sommar..det är riktigt roligt.


Torsdag 12 september
I helgen var det TSS-dagen på lördan med kappsegling och kräftskiva senare på kvällen och på söndan var det arbetsdag.
Vi hann med en massa jobb: Vi bytte en del virke på ränna 4, höjde och förlängde ränna 10 nere vid bastun, byggde en kattlucka för långa master i mastskjulet, monterade en arm på mastkranen så att masterna inte så lätt slår i järnkonstruktionen, flyttat skärmtaket för master utomhus, grävt ner en elkabel till förstärkning av elförsörjningen mellan ränna 2 och 3, skrapat och grundmålat fönster på klubbhuset och räcket på bastubryggan och förstås rensat i vegetationen på varvet. Alla jobbade bra och det är roligt att se vad man kan uträtta när många ställer upp.

Onsdag 18 september
Nu har det blivit ordentlig höst..man får leta fram vantarna snart. Klubbmästare Håkan rapporterade att han och Lasse och Inger täckmålade räcket runt bastubryggan i slutet på förra veckan.
Sitter och tittar på semesterbilder från våra irrfärder i skärgår´n. Nu känns det helt plötsligt avlägset...i somras liksom. Snart är det dags att packa in båten för vintern under presenningen. Hå hå ja ja........

Måndag 23 september
Idag var jag nere på varvet och kopplade in elkabeln som vi grävde ner på arbetsdan. Nu finns det mera ström mellan ränna 2 och 3. Det blir varmt på dagarna när solen kommer fram men på natten kryper det ner nära noll. Månen är alldeles full och gul som en augustimåne nu på kvällen...idag är det förresten höstdagjämning och idag är alltså dagen och natten lika långa över hela jorden. Det är tur att man inte är på Kuba ,där blåser det 48m/s i byarna just nu.....

Söndag 20 oktober
Igår och idag var det de två sista båtuppdragningsdagarna. Det har varit två kyliga dagar med frusna vattenkranar (3 stycken sprängda av isen) och frost på däck och bryggor...ingen har dock druttat i sjön vid upptagningen. Vattenståndet är osedvanligt lågt och tre djupgående seglare har inte kunnat komma upp ur sjön på grund av detta. Vi får väl vänta nån vecka och se om det blir mera vatten i sjön. Annars vet jag inte riktigt vad man kan hitta på.....Snackade med varvschefen Linus och han har ett sjå att försöka reda ut vem som är ägare till vilken båt nere bland småbåtarna på planen. Grejorna ska ju vara märkta men det är bara undantagsvis som man kan se vem som äger båten.
Skjulbyggena är i full gång och nån motor brummar till ibland när glykolen körs igenom kylsystemet. Utomhusvattnet är nu avstängt och släpps väl på nångång om cirka ett halvår. Håkan har tagit ner partytältet och nu kommer snart vintern. Det har snöat i södra sverige och 17 000 abonnenter är utan el....vojne vojne

Lördag 26 oktober
Nu är dom sista djupgående seglarna uppe ur vattnet. Pontonkran var tillkallad och Irmelin, Ronja och Engströms båt lyftes in i vaggan för vidare transport upp ur vattnet. 3 båtar på 4 timmar och det regnade mest hela tiden. Då blir det blött. Men Bobby sken som en sol nu när båten äntligen är uppe på land.
Irmelin får sitt vinterhus

Måndag 4 november
Var nere på varvet i lördags och snackade lite med folk. Det är flera motorer som har frusit sönder innan dom har hunnit "glykolbehandlas". Dyrt brukar det bli. Det kan vara ide att också kolla glykolhalten i färskvattenkylningen om det skulle bli mycket kallt i vinter. Idag är det 3 grader kallt och solen skiner. Jag såg att det fanns en del vattenfickor på några presenningar ...nu är det dags att tömma dom och se till att det inte blir några nya annars har man "helt plötsligt" 150kg is på presenningen eller i båten.

Nu är det tomt förutom en vinterliggare

Söndag 10 november
I morse var det ett tunt lager snö på marken och det snöade lätt. Var nere på varvet och kollade läget. En del båtar är fortfarande inte täckta och ligger och far illa av snön som far in till ställen dit normalt inte regnet når. Nordvinden är rätt bitande när jag står och snackar med Peter och Affe. Nu är det tamejsjutton långt från sommaren....

Lördag 16 november
Var nere och kollade vattenståndet. Det är fortfarande lågt men vi ska inte ta upp några fler båtar på slipen den här säsongen så det klarar sig...vi får väl se hur det blir i vår men då brukar det ju vara högvatten efter snösmältningen. Nu är det bara Martins båt som ligger kvar i sjön...men är man fisketokig så är man.

Fortfarande lågvatten den 16 nov

Söndag 15 december
Igår såg jag en optimist som skulle in i Ulvsundaviken med en 5 meters Buster aluminiumbåt genom 5 centimeters is...det gick ju inget vidare...han fick vända och körde sen tillbaka dit han kom ifrån.
Elektroniskt meddelande har inkommit från klubbmästarens fru Marianne som har varit ute och skrinnat på på Vallentunasjön tillsammans med Håkan, gubben sin, och herrskapet Mattson.
Kanske finns det flera i klubben som gillar den sortens kroppsövningar..kolla med Håkan om dom tänker ge sig ut på flera turer i vinter.....

Tisdag 31 december Nyårsafton
I morse var det neråt 20 grader kallt och jag tog en sväng ner till varvet för att kolla om vattenledningarna hade frusit nånstans. Och det hade dom förstås, in till köket. Det var inne på kontoret troligen så jag slet bort spånskivorna som ligger uppepå vattenrören så får vi se om det tinar.
Håkan och Marianne var och badade bastu nere vid sjöbastun.....