Dagboksanteckningar från hamnkapten'


2001
9april-10april- 11april- 12april-13april-14april-15april-16april- 19april -21april -28april -30april
3maj - 5maj - 11maj-12maj- 15maj 19maj 4juni 21 juni 20 aug 10 sept 22sept 23sept 25sept
21okt 28okt 4 nov 8nov 11nov 9dec 26dec

 

Måndag 9 april
Idag skiner solen och isen har gått utanför bryggorna. Nu börjar livsandarna vakna och suget efter båtlivet ökar. Jag har sett Tussilago i solsluttningen idag.
Vad ska nu göras klart innan sjösättningen ?

1.---
2.---
3.---

 

o.s.v.

Glöm för all del inte bottenpluggen....Tisdag 10 april
Var nere i morse och kollade läget. Sol över vattnet med sjöfåglarna i full gång.

Onsdag 11 april
Sol i dag med i alla fall till att börja med. Rolle är nere och slipar på kölen. Håkan ringer och snackar lite. Han är besviken på väderutsikterna till påskhelgen: Blåsigt nord och ev.snö......
Städar i slipens maskinrum på kvällen.


Skärtordag 12 april
Sätter nya insatser i två reserv"skridskor"..bra att ha om det skulle paja nån vid sjösättningen. Svetsar en bultögla som reserv till slipvagnen. Stundtals ett riktigt skitväder med snöbyar och hård nordan

Långfredag 13 april
Idag blåser det ordentligt och i natt har det fallit snö....rusta båten ?
Inspirationen är ungefär lika låg som temperaturen ute.....

Går ändå ner till varvet. Sjösättningslistorna är uppsatta.
Nu börjar det röra på sig under presenningarna.
Kollar oljan i motorerna och i dreven, skruvar i bottenpluggarna..så man inte glömmer bort det. Byter ut dåligt virke i "snubbel-listen"nere vid sjösättningsbryggan. Det blåser kallt utav bara den....men solen skiner i alla fall på kvällen.

Påskafton 14 april
Minusgrader på morgonen och is på vattenpölarna. Fram på dan blir det riktigt skönt i solen när vi sitter ett gäng och fikar. Köper och lägger på nya vaxdukar i klubbhuset.

Söndag Påskdagen 15 april
Kallt idag också men solen skiner idag med...
Idag fyller Wolfgang 50 år och blir uppvaktad av styrelsen med vin,gubbar och sång.
En glad Wolfgang lyssnar till skönsången..

Måndag Annandag påsk 16 april
Mulet idag men full fart på varvet. Två veckor kvar till första sjösättningen. Bojekan åker i sjön.

Torsdag 19 april
Idag har det regnat mest hela dagen och plus 4 grader. Typisk svensk sommar som yngste sonen uttryckte det

Lördag 21 april
Idag åker första båten i sjön. Lasse Boqvists STIMULANTIA. Nu är det full rulle på båtrustningen, täckningen åker av och ögonstenarna kommer ut i ljuset.

Lördag 28 april
Idag är det första sjösättningsdagen för säsongen. Fint väder hela dagen. Alla jobbar bra och det flyter på. 27 båtar sjösätts och tre flyttningar klaras av före klockan två.
Christer,Uffe och jag kör racet idag. Det funkar bra att vara tre stycken som har hand om sjösättningen när det är så många båtar.
Lasse Naumann ligger kvar på slipvagnen för natten.
Lite bilder från sjösättningen:

Men in action C'est si bon får en åktur på slipvagnen Det är tungt att bära vaggor


Måndag 30 april
Vilken dag. Nästan vindstilla och sol hela dagen. Rena semestervädret. Håkan har dropp från packboxen och Lasse installerar solpanel. Alla träbåtarna flyter fortfarande......

Torsdag 3 maj
Nästan vindstilla morgon. Är nere tidigt och startar och går in och tankar vatten.
Nu skulle man ha ledigt och puttra ut till nån vik.....men jobbet kallar.

Lördag 5 maj
Andra sjösättningen. Idag går alla skönheterna på ränna 1 i sjön. Fin dag i dag också.
Snackar med Linus om det elektriska uppe vid slipspelet. Det är nåt tok med det .....vi får väl gå igenom det ordentligt senare.

Fredag 11 maj
Falken mastar på i skymningen. I morgon är det tredje sjösättningen. Det har varit fint väder hela veckan,,,riktigt sommarväder faktiskt och träbåtarna torkar....

Lördag 12 maj
Gusten sjunker vid sjösättningen och det blir extra jobb att få upp den igen. På kvällen tuffar motorn i alla fall och inga stora skador har uppstått även om det var jobbigt.
Solen strålar hela dan och en del får kanske lite för mycket sol på den vinterbleka huden.

Tisdag 15 maj
På kvällen sjösätter Tosse några båtar med lastbilskranen och det går lugnt och fint som vanligt.

Lördag 19 maj
Sista sjösättningsdagen för i vår. Vädret är generöst och bjuder både på regn,blåst och sol...vi fick i alla fall ingen snö. 13 båtar går i sjön och nu är det några eftersläntrare kvar plus några båtar där man funderar på om båtägarna har glömt att dom äger en båt. Sen har vi några kandidater för upphuggning av båten.

Måndag 4 juni
Det blir allt svårare att lita på väderlekstjänsten trots alla datorer dom har skaffat sig. Vädret skulle ju bli eländigt till pingsthelgen men med facit i hand så blev prognosen ganska fel... men som tur var åt "rätt" håll. Nu är det installerat dusch till bastun.....kalldusch men ändå. Några sköna båtdagar har det varit, men nu väntar jobbet igen......

Torsdag 21 juni
Dan före midsommar. Ganska regnigt idag, men bra träning för semestern.
Har bytt till fräscha lås på mastskjulet emedan dom gamla visade tendenser till att falla isär.
Nu är det semester i 5 hela veckor...det ska bli skönt att leva i ett mänskligare tempo ett tag.
Dagens tanke: Livet.....Det är inte dagarna som gått, utan dagarna man minns.

Måndag 20 aug
Nu var det ett tag sen jag skrev i dagboken. Sommaren har varit fin och man har fått sin dos av sol och havsluft och nya minnen så man klarar vintern. Har bytt åtta av tolv lampor nere på bryggorna inför hösten. Spolmunstyckena till slangarna på bryggorna har försvunnit, det verkar som om en del tror, att om saker är gemensamma så är det fritt fram att "långlåna" saker.

Måndag 10 sept
Nu börjar hösten komma. Det är dags att börja tänka på upptagningen. I lördags var det TSS_dagen med kappsegling och kräftskiva. Det har kommit en del nya båtar till klubben och nu gäller det att få ihop varvspusslet, Linus skickade bilder på växtkraften på varvet och som man kan se så får man passa sig att ligga uppe för länge.

Lördag 22 sept
Idag har det varit arbetsdag på varvet. Vi har hunnit med en hel del. Förutom det gamla vanliga ogräskriget så har vi flyttat boden mellan skjulen för att göra plats för en miljöstation för olja och färgrester...ny belysning och uttag inklusive jordfelsbrytare har installerats på mastkranen..två nya betongrännor har anlagts närmast klubbhusetsom ersättning för gamla trärännor(båtarna blir större och tyngre i klubben)....det gamla torrdasset har gått till de sälla jaktmarkerna(verktygen hänger numera i det gemensamma skjulet under snickarverkstan....bryggan vid bastun har högtryckstvättats...städning har förekommit i klubbhuset m.m.

Nya ränna 19 uppe vid klubbhuset

Söndag 23 sept
Idag har jag svetsat ramar till nya dragkärrorna. Linus har bökat uppe vid nya rännorna och nu återstår bara svetsning och fastsättning av rälsen. Nu börjar avmastningarna och mastskjulet fylls upp. Hoppas bara att de som har lättare master tänker på att lägga dem så högt upp som det går så att tungviktarna får plats längre ner.

Rykande färska ramar till dragkärrorna

Tisdag 25 sept
Idag på morgonen ligger sjöröken tät över fjärden. Går ner och tar lite stämningsbilder.

Klicka på bilderna för större bilder

Söndag 21 okt
Uffe och jag har kört upptagningen lörd/sönd. Lördan gick hyfsat med 1 halvtimme per båt vid upptagningen. Söndan gick lite trögare men vi hade ju tre båtar med helt nya vaggor så det blev en del prövande innan allt var klart. Men vädret kan man inte klaga på, soligt och varmt.

Söndag 28 okt
Nu är upptagningarna klara. Skjulbyggena pågår och ögonstenarna görs klara för vintern. Nu ska man släpa hem alla prylar som sen ska ner igen om 6 månader.
Stänger av färskvattnet utomhus och tömmer ledningarna så gott det går.
I onsdags var det höstmöte och Uffe refererade sommaren som gått. Vi snackade lite om vinterns arbeten och eventuella gemensamma aktiviteter under vintersäsongen. Bl.a. nämndes en resa till Åland och även till Finnhamn nån gång i februari/mars. Tomas Larsson och jag tog åt oss att besiktiga samtliga vaggor under vintern och föra protokoll på detta. Glöggafton bestämdes till den 16 december kl 15 i klubbhuset. Ja snart är det Jul...kors va tiden går......

Söndag 4 nov
Idag åker bojekan upp ur vattnet med benägen hjälp av Affe, Inge, Linus, Maud m.fl.
Inge hjälper mig med att ta upp och vända jollen.

Torsdag 8 nov
Vintern närmar sig snabbt. Nu på kvällen snöar det för fullt utanför fönstret. Härom morgonen när jag var nere och tittade till båten var det några båtar som ännu var utan täckning...hoppas att dom blir ompysslade snart annars blir det snöskottning i dom båtarna.

Söndag 11 nov
Idag blåser det friskt nere på bryggan. Det visar sig att en y-bom har brutits loss från bryggan och sjunkit och nu sticker bara änden med flottörerna upp ur vattnet, Inge och jag står och spekulerar över olika metoder att bärga den. Ja... det blir en utmaning att få upp den igen.
När man går där på bryggan inser man att det är förvånansvärt många som inte tar in sina förtöjningstampar för översyn efter säsongen. Nu när båten inte behöver sina förtöjningar är det ju rätta tiden att byta slitna schackel och tampar till nästa säsong.....Lägger man ner så mycket tid och pengar på sin ögonsten så borde man se till att förtöjningarna är i trim.

Söndag 9 dec
Operation rädda sjunken Y-bom inleds vid 11-tiden. Linus och Maud, Lasse Boqvist, Lasse Nauman, Tommy och jag lyckas med lite listighet, mycken möda och svett få upp den sjunkna Y-bommen på bryggan igen. (Den jämrans Y-bommen trasslar in sig i en pontonförtöjning också innan vi får upp den) Nu återstår en del banka och svetsa innan den är "funkis" igen.

 

26 dec
Fick lite bilder från Peter Hjelm som visar varvet i vinterskrud. Det är inte helt fel att ta en sväng förbi varvet och titta till båten under de snötyngda presenningarna. Dom lovar mer snö framöver....och det finns fortfarande några båtar som inte är täckta för vintern!!